Home

Proiectul pentru Învăţământul Rural 

în judeţul Mehedinţi

Motto:

                     Toţi copiii din mediul rural trebuie  să meargă mai departe! Noi împreună îi putem ajuta!

 

Proiectul pentru Învăţământul Rural se derulează în judeţul Mehedinţi prin intermediul UJIP - Unitatea Judeţeană de Implementare a Proiectului ce funcţionează în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi din 2004.

 

Acest proiect a oferit copiilor noştri şansa de de a învăţa cu:

  • profesori mai bine pregătiÅ£i

  • materiale didactice moderne

  • posibilităţi civilizate în ÅŸcoală: apă, căldură, grupuri sanitare, mobilier ÅŸcolar!

Plus şansa unei finanţări nerambursabile pentru proiecte derulate în parteneriat cu comunitatea locală, proiecte ce urmăresc să dezvolte învăţământul din satele noastre! 

 

Actele normative ale Proiectului

  • Acordul de Imprumut intre Romania si Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare semnat la Bucuresti la 23 mai 2003;
  • Legea nr. 441/2003 privind ratificarea Acordul de Imprumut intre Romania si Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare.  

Valoarea Proiectului, sursele de finanţare

  • Banca Mondiala – 60 milioane USD
  • Guvernul Romaniei – 30 milioane USD
  • Comunitatile locale – 1 milion USD

Perioada de derulare 2003 – 2009.

 

Beneficiari: Toti elevii si toate cadrele didactice din mediul rural; autoritatile si comunitatile locale; furnizorii de programe de formare; factori de decizie. 

Scopul: Imbunatatirea accesului la o educatie de calitate pentru elevii din mediul rural exprimata prin rezultate scolare mai bune la testele nationale, precum si printr-un procent mai mare de promovabilitate, absolvire si inscriere in cicluri superioare de invatamant.

Obiectivele educaţionale

  • Imbunatatirea activitatilor de predare-invatare in scolile din mediul rural;
  • Pregatirea profesionala a cadrelor didactice din mediul rural prin activitati desfasurate in scoala;
  • Crearea de posibilitati de pregatire profesionala pentru cadrelele didactice din mediul rural;
  • Asigurarea conditiilor minime de functionare a scolilor din mediul rural;
  • Asigurarea materialelor didactice necesare scolilor din mediul rural;
  • Imbunatatirea relatiilor dintre scoala si comunitatea locala;
  • Intarirea capacitatii de monitorizare, evaluare si elaborare de politici prin crearea Bazei Nationale de Date privind Educatia (BNDE), elaborarea indicatorilor nationali ai educatiei si realizarea evaluarii nationale a invatamantului obligatoriu.

Activitati desfasurate

In vederea îmbunatatirii activitatilor de predare-invatare in scolile din mediul rural se desfasoara activitatea de mentorat, obiectivul acesteia fiind de a dezvolta competentele profesionale ale profesorilor din mediul rural si de a imbunatati conditiile desfasurarii procesului de invatamant in mediul rural.

Intrucat conditiile in care se desfasoara procesul de invatamant au un efect semnificativ asupra rezultatelor obtinute de elevi, Proiectul pentru Invatamantul Rural are in vedere profesorii, manualele si mijloacele de invatamant, precum si utilitatile scolare.

În judeţul Mehedinţi, în perioada 2005-2008, activtatea de mentorat s-a desfasurat in 283 comune mehedintene cuprinzand un numar de 1300 cadre didactice din invatamantul rural, care au beneficiat, sub indrumarea mentorilor, de  acces mai bun la metode, materiale si oportunitati de formare.

Activitatile de dezvoltare profesionala s-au desfasurat, in scoala de coordonatoare pe o perioada de 10 – 14 zile/comuna. Pentru implementarea programului de dezvoltare profesionala, la nivelul fiecarui judet, s-au asigurat Centre Mobile de Resurse (CMR), dotate cu toate mijloacele necesare unui proces eficient de dezvoltare profesionala.

Formarea si mentoratul profesional stimuleaza cadrele didactice in directia inovatiei si  constituie un sprijin direct pentru ceea ce acestia incearca sa realizeze la clasa. Activitatea de dezvoltare profesionala se concentreaza asupra nevoilor de formare, asa cum sunt acestea percepute de cadrele didactice, folosindu-se lucrul in echipe si discutiile intre profesori ori de cate ori este cazul.

Pentru parcurgerea modulelor de formare, profesorii au primit credite (30 credite) pe care le vor utiliza pentru indeplinirea cerintelor de dezvoltare profesionala stabilite prin documentele MEdCT.

Accesează şi http://rural.edu.ro/

 

 
Copyright © 2024 Mentorat mehedintean. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License.